Comunicat de presă 8 iunie 2023 Societatea Civilă corectează în profunzime cele mai importante 2 legi electorale din România, prin metoda iniţiativei legislative cetăţeneşti conform Constituţiei României, Art.74
Reducerea numărului de semnături obligatorii pentru accesul la competiţia electorală, eliminarea blocajelor imorale din calea partidelor mici, eliminarea concurenței electorale neloiale dintre partidele politice parlamentare și cele neparlamentare, eliminarea subvențiilor de la stat pentru partidele politice parlamentare, eliminarea împrumuturilor de la persoane fizice în campaniile electorale (eliminarea cămătăriei şi a posibilităţilor de şantaj şi raketeering asupra candidaţilor, de “recuperare” de bani subterani spălaţi prin cheltuieli electorale), mărirea transparenței asupra surselor de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale, reducerea monetizării excesive a campaniilor electorale, eliminarea obligativității "contului bancar electoral", eliminarea implicită a necesității unui "mandatar financiar" electoral, reducerea birocrației excesive și fraudei din jurul competițiilor electorale, precum și alte măsuri similare, sunt incluse în această inițiativă cetățenească.
Un Comitet Cetățenesc format din reprezentanții mai multor partide politice neparlamentare, ONG-uri și platforme civice, constituit conform art. 74 din Constituția României, a fost validat la notariatul public, conform legii, astăzi 8 iunie 2023, la Bucureşti, în vederea depunerii unei inițiative legislative cetățenești (Art. 74 Constituţie) referitoare la corectarea, în profunzime, a celor mai importante două legi electorale, din România. Este vorba despre Legea nr. 208/2015 şi Legea nr. 334/2006.
Grupul de iniţiativă propune următoarele corecturi ale celor două legi deosebit de importante pentru eficientizarea clasei politice româneşti şi a proceselor democratice:
Prin corectarea Art. 54 al legii 208/2015, grupul de inițiativă propune un număr fix de 2000 de semnături (pe ţară), necesare partidelor politice pentru a avea acces la cursa electorală pentru Senat și Camera Deputaților. Prin această modificare, se elimină, definitiv, condiția exagerată (unică în UE și antidemocratică, rușinoasă pentru România) de “1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național”.
Prin corectarea legii 334/2006 ne propunem să eliminăm cămătăria și conflictele de interese din zona funcţionării partidelor politice şi a campaniilor electorale, eliminând totodată subvenţiile de stat pentru partidele parlamentare. De asemenea, schimbările propuse la legea 334 contribuie la reducerea semnificativă a excesului de monetizare și birocratizare a tuturor proceselor politice şi electorale, din România, oferind un spaţiu mai amplu expresiei politice neîngrădite de condiţii strict materiale.
Forma iniţiatorului precum şi expunerea de motive pot fi găsite mai jos:
ONG-urile, platformele civice şi partidele politice neparlamentare care au formulat şi depus împreună această iniţiativă legislativă sunt următoarele: Societatea pentru Proiecte Morale Structurate Calitativ (SPMSC), Consiliul Naţional Renaştem (CNR) al partidelor neparlamentare si platformelor civice; Forumul Asociaţiilor Rome din România (FARR, compus din peste 42 de asociaţii şi platforme civice informale din ţară şi din diaspora), Platforma Forţa Patriotică, platforma România Civică (RocTV), Platforma Cronica Diasporei, Grupul de Dialog 2024, Uniunea Democrată a Turcilor de Pretutindeni (UDTP), Grupul de Initiativa al Diasporei Democrate (GIDD), Partidul Progresul Poporului (PPP), partidul Alianța Național Creștină (ANC) organizația sector 5, Partidul Patria (Patria), Partidul Liga Independentă Română (LIR), Partidul Uniunea Naţiunii Române (UNR), partidul Alianţa Etocrată pentru Reformă (A.E.R.).
Partidele neparlamentare, ONG-urile precum şi platformele civice şi cetăţenii români de orice etnie, rezidenţi în ţară sau în afara graniţelor, care doresc să îşi treacă numele pe lista susţinătorilor acestei iniţiative legislative cetăţeneşti, pot folosi detaliile de contact disponibile pe platforma pe care citiţi acest articol, intrând în contact cu oricare din membrii echipei de proiect.
Comments