top of page
Writer's pictureAlianta Nationala

Comunicat CNR 01.05.2023

Concluziile celei de- a patra şedinţe plenare a Consiliului Naţional Renaştem (CNR): revalidarea criteriilor de selecţie a candidaţilor la alegerile din 2024 şi iniţiativa legislativă a cetăţenilor (Legea Phoenix) de eliminare a blocajelor tehnice abuzive din calea partidelor politice noi.


La data de 29 aprilie 2023, a avut loc cea de- a patra şedinţă plenară a Consiliului Naţional Renaştem (CNR). Discuţiile s-au concentrat pe Metodologia de selecţie a noilor candidaţi pentru alegerile din 2024 şi pe finalizarea procedurilor referitoare la prima iniţiativă legislativă cetăţenească iniţiată şi coordonată de CNR, intitulată, informal, Legea Phoenix.

În cadrul reuniunii, s-au revalidat criteriile de selecţie a candidaţilor la alegerile din 2024, pe care CNR îi va susţine în campanie, fie pe listele unui partid neparlamentar membru al CNR, fie pe listele unei alianţe electorale aprobate de CNR, în unanimitate. Unul din criterii este ca noii candidaţi să nu mai fi ocupat functii publice alese de popor, în ultimii 30 de ani. Un al doilea criteriu este să-şi asume şi să promoveze activ minimum un capitol din Proiectul de Ţară Renaştem, document programatic colectiv, al tuturor românilor, care a rezultat din dezbateri publice importante, pe parcursul a mai multor ani, la care au participat mii de cetăţeni români de toate etniile, din ţară şi din afara graniţelor.


Candidaţii interesaţi să participe pot descărca documentele care descriu condiţiile de eligibilitate de AICI (Anexa1 şi Anexa 2) sau ne pot scrie, folosind secţiunea Contact a acestui website.


„Vom fi foarte atenți ca toți candidații sau colaboratorii noștri, în acest proiect politic, să nu fi avut sau să aibă legătură, de nici un fel, inclusiv afaceri private, cu oamenii serviciilor, cu oameni condamnați penal, în special pentru corupție și abuz în serviciu, și nu în ultimul rând cu politicienii care au distrus România în ultimii 33 de ani.” a declarat Daniel Oprican, preşedintele platformei civice Forţa Patriotică, membru al CNR.


„Aşa cum am anunţat, încă de la începutul anului, în Comunicatul CNR din data de 25.02.2023, partidul A.E.R. oferă prioritate diasporei, să candideze, alături de noi, la alegerile euro-parlamentare. Lista va cuprinde 33 de locuri eligibile în Parlamentul European, plus 10 rezerve. Invităm diasporenii de bună calitate morală, de toate etniile, să vină alături de noi în acest proiect de curăţare decisivă a politicii europene, în numele României. Formăm o echipă de elită morală şi reuşim, fără nicio îndoială, să stopăm slugărnicia în faţa Bruxelles-ului şi să redăm României demnitatea, onoarea şi statutul politic pe care le merită cu adevărat, în mediul politicii europene. Programe politice pe hârtie au toţi, dar credibilitatea acestor programe este nulă dacă nu suntem atenţi la caracterul individual al candidatului: etica, moralitatea, corectitudinea, simţul patriotic, demonstraţiile de loialitate faţă de România. Deci, avem nevoie de o evaluare individuală, a fiecărui candidat în parte, prin aceste filtre de calitate, indiferent de studiile formale. Noi, în primul rând, căutăm Oameni (n.r. de omenie), şi abia apoi căutăm profesionişti sau tehnicieni în diverse domenii” a precizat Vasile Fieraru, preşedintele partidului Alianţa Etocrată pentru Reformă (A.E.R.) şi membru al CNR.


Referitor la Legea Phoenix, aceasta se concentrează pe modificarea Art. 54 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor precum şi pentru modificarea Art. 3 alin. (1) şi a Cap.IV (Art.28-41) din Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nr. 334/2006. Actualele schiţe – disponibile mai jos – „Expunerea de motive” şi „Forma iniţiatorului” - sunt în proces de analiză şi dezbatere, în cadrul CNR.





Aceste lucrări sunt deschise tuturor reprezentanţilor partidelor politice neparlamentare şi platformelor civice, precum şi cetăţenilor independenţi care consideră că această iniţiativă legislativă este una binevenită în politica naţională, pentru eliminarea corupţiei, monopolului şi monetizării excesive a proceselor democratice, nereguli foarte grave ale căror rezultate le vedem astăzi, în România. Aceste abuzuri legislative au fost săvârşite de către partidele politice vechi, timp de 3 decenii, în mod special PSD şi PNL, care s-au rotit la guvernare şi au format majorităţi parlamentare fixe, cu scopul de a-şi pereniza (eterniza!) puterea absolută şi de a elimina, timpuriu, orice fel de competiţie democratică din partea unor partide politice noi. Din cauza acestor nereguli legislative, cuprinse în legile 208 şi 334, România se află, astăzi, în mod deosebit de vizibil, în cea mai dezastruoasă situaţie socială, economică şi politică.


„Eliminarea blocajelor tehnice abuzive din calea partidelor politice noi reprezintă o etapă premergatoare a proiectului de Lege Constituţională pentru eliminarea fraudelor legislative din Constituţie, privind mecanismele de preluare şi mentinere a puterii în stat” a declarat Dl Constantin Rusu, preşedintele organizaţiei Societatea pentru Proiecte Morale Structurate Calitativ (SPMSC), membră CNR. Acest proiect legislativ, într-o primă formă, a fost depus la Consiliul Legislativ, în august 2021, de către un comitet cetăţenesc reprezentat de dl Constantin Rusu, avand ca scop libertatea votului şi trecerea poporului de la drepturi teoretice la putere permanentă. Acest proiect este menţinut în faza de dezbatere publică, pentru a fi cunoscut de popor.


„Prin iniţierea acestui proiect legislativ al cetăţenilor, pe care- l vom numi Legea Phoenix, vom activa Art. 74 al Constituţiei României (iniţiativa cetăţenilor) şi Legea nr. 189/ 1999 republicată, privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, să arătăm că noi, societatea civilă reală, oamenii fără agende duble, putem aduce un dram de normalitate în politica românească, mai precis în zona funcţionării corecte a partidelor politice româneşti şi a transparenţei surselor de finanţare, pe model german. Două din unghiurile principale ale reglementărilor la care lucrăm le constituie: (1) reducerea semnificativă a numărului de semnături necesare accesului partidelor la competiţia electorală pentru alegerea camerei deputaţilor şi senatului şi (2) simplificarea birocraţiei şi eliminarea monetizării excesive a accesului la democraţie, impuse agresiv prin legea 334/ 2006, împiedicând împrospătarea clasei politice autentice prin condiţionarea în bani, inclusiv împrumuturi dezastruoase, în condiţii obscure, care generează conflicte de interese, abuz de putere, trafic de influenţă şi alte neajunsuri majore, facilitând corupţia la nivelul dinamicilor organizaţionale, în partidele politice din România” a declarat Dr. Mihaela Meresi, în calitate de membră fondatoare a CNR şi coordonatoare a agendei şedinţelor plenare ale CNR, care au loc cu o frecvenţă lunară.





_______

Cum pot deveni Membru al CNR, să fie şi organizaţia/ platforma mea civică auzită, în mod activ, în dezbaterile naţionale şi la următoarele alegeri democratice, din România?

Dacă sunteţi cetăţean român cu vârsta de minim 18 ani, reprezentaţi un partid neparlamentar, o asociaţie neguvernamentală (ONG), sau o platformă civică informală, puteţi solicita participarea la reuniunile plenare ale CNR scriindu-ne la adresele de e-mail proiect.rpr(at)gmail.com sau cnr.alianta(at)gmail.com sau prin contactarea directă a unui membru deja existent.


Lista membrilor CNR, în forma lansată oficial la data de 26 noiembrie 2022, în cadrul Angajamentului Naţional Renaştem, poate fi consultată AICI.


Vino cu noi! Descarcă BROŞURA şi prezint-o potenţialilor colaboratori!


Ai o intrebare despre Alegerile din 2024? Foloseşte butonul de CONTACT de mai jos!



122 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page